Evo kako da prepoznate opasne i upozoravajuće znake maligne hipertenzije! Visok krvni pritisak je opasna bolest za koju mnogi ljudi ne znaju da pate od nje, piše Lepa & Srećna.

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je stanje kada je pritisak krvi u telu previsok, a kada je ekstremno visok, to je poznato kao maligna hipertenzija ili hipertenzivna kriza i u tom slučaju se treba hitno obratiti lekaru.

Maligna hipertenzija se dešava kada krvni pritisak naglo skoči i to dovodi do smanjenog izlučivanja urina. Pod smanjenim izlučivanjem urina se smatra manje od 400 mililitara urina u toku 24 sata!

Ostali simptomi maligne hipertenzije uključuju teške glavobolje, probleme sa vidom, bolove u grudima, krvarenje iz nosa, mučninu i povraćanje.

Ukoliko su prisutni sa drugim simptomima maligne hipertenzije, smanjeni izlaz urina može značiti hipertenzivnu krizu i zato se hitno morate obratiti lekaru. Normalni krvni pritisak je između 90/60 mmHG ili 120/80 mmHG, dok je maligna hipertenzija kad je pritisak iznad 180/120mmHg.

Maligna hipertenzija se brzo razvija i često je rezultat visokog krvnog pritiska koji se ne kontroliše pravilno.

Izvor: magazindan.info

LEAVE A REPLY