Toksična koncentracija elemenata je najverovatnije smrtonosna. U jednom delu Meksičkog zaliva, ispod duboke morske površine, pronađeno je skriveno jezero. – Svako ko pokuša da uđe u njega neizmerno će patiti – rekao je profesor Erik Kordes sa Univerziteta Temple.On je istraživao taj “bazen” koji još naziva i “đakuzijem očaja”, a rezultate je objavio u naučnom časopisu “Oceanography”.

– Ovo jezero je jedna od najneverovatnijih stvari koje možemo pronaći u dubokom moru. Krenete na put prema dnu okeana i gledate u jezero ili reku koja teče, cela scena izgleda kao da je s drugog sveta – rekao je Kordes. Voda u jezeru unutar mora je oko pet puta slanija nego voda koja ga okružuje. Osim toga, sadrži veliku koncentraciju metana i sulfida, pa se stoga ne meša sa vodom okružujućeg mora, piše express.hr.

Za životinje i ljude koji uplivaju u njega (odnosno zarone), toksična koncentracija elemenata je najverovatnije smrtonosna. U takvim uslovima mogu preživeti jedino bakterijski oblici života, crvi i račići. Za naučnike ovo jezero je poput dečijeg igrališta za njihova istraživanja, u kojem mogu istraživati kako određeni organizmi mogu preživeti u tako ekstremnim uslovima.


Izvor: alo.rs

 

LEAVE A REPLY